Тошко Савов за радио БНР: Повечето политици в България са заети със себе си

Чуйте цялото интервю на Тошко Савов за радио БНР Хоризонт:

Не пропускайте възможността да станете част от семинара на годината RESTART2023!

“Новият” клиент след тези две кризи е станал по-чувствителен как да си харчи парите. По време на пандемията много силно се развиха онлайн магазините, но е имало и доста връщания на продукти. Започнаха отново да ценят този вид продажба – на живо.”

Това каза в интервю за БНР Тошко Савов, наш сънародник, който от 30 години живее в Германия, експерт по търговия, комуникация и личностно развитие. Савов обучава мениджмънта и служителите на водещи световни компании в технологичния сектор.

Инвестира се много в емпатичния начин на продажба, поясни Савов.

“Не да ги убедя, а да ги мотивирам да убедят себе си, особено когато са си спестили парите и искат да ги дадат възможно най-ефективно някъде си. Той ти се доверява. Това означава втората продажба, да доведе и друг човек при теб.”

Тошко Савов  Снимка: Личен архив

Тошко Савов Снимка: Личен архив

Обучителят акцентира върху това колко е важен първият контакт с клиента.

Не може да го питаш има ли нужда от помощ, защото той не куца, като жертва е клиентът. Първият контакт не трябва да е винаги вербален, той може да е само с тялото, с очите – да знае клиентът, че си го забелязал. Нали е дошъл в твоя магазин – след като е вътре, той има някакъв мотив.”

В Германия хората са “активни бунтовници” и бойкотират скъпи продукти и изкуствено завишени цени, разказа още сънародникът ни.

Според него когато една институция у нас каже, че ще се опита да направи нещо – например срещу високите цени в момента, това е “чист провал”.

Повечето политици в България са заети със себе си, с егото си и не се интересуват искрено да поправят улиците например, сподели своите впечатления той. По думите му когато в България политиците се карат, това изглежда като караница между деца.

“Трябва да говорим енергийно ефективно – да не приказваме много и малко да казваме”, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Интервюто е взето от страницата на радио БНР и може да говидите тук.

Повече информация за предстоящия семинар на 11 март в зала Витоша на Inter Expo Center – Restart2023 може да намерите на тук.